Det är inte för intet som tyskarna är kända för sin korv och kål och just från den norra delen av från kontinenten har jag tagit med mig denna kålkunskap, spetskålskompetens skulle man kunna kalla det. En riktigt god rödkål innehåller inte bara rödkål utan överaskande också en hel del....lök! Viktigt för rödkålen är att den får dra över natten tillsammans med en rejäl dos vinäger och att man som rödkålskock inte tvekar att även slänga i något sött, här är det bara fantasin som sätter gränserna och det är ett utmärkt tillfälle att se över gömmorna i skafferiet eller längst in i kylskåpet. En skvätt glögg? Litet apelsinjos som ändå är på upphällningen? En sked aprikosmarmelad? Ett snurket äpple? Varför välja - i med alltihopa i rödkålskoket!
1 rejält huvud rödkål (passa på att göra en ordentlig sats när du ändå är igång, kålen håller en vecka i kylskåp men går också utmärkt att frysa)
1 stor gul eller rödlök
2dl god vinäger av t.ex sherry, vitvin eller äppelcider
2msk socker
2tsk salt
1kanelstång
2 lagerblad
2st kryddnejlikor
10st vitpepparkorn
1/2 l rött vin
1/2 l äppeljos
1dl gåsflott eller smör
Dag 1
Strimla rödkål och lök fint, blanda med socker, salt och vinäger. Passa på att krama och massera den strimlade kålen lite grann. Ställ in i kylen över natten.
Dag 2
Bryn 1/2 av kål/lökblandningen i gåsflottet/smöret i en stor gryta utan lock. Tillsätt resten av kålen och löken samt vinägerspadet. Släng i kanelstång och lagerblad men om du inte uppskattar känslan av att krossa ett helt vitpepparkorn mellan tänderna i den färdiga kålen bör du lägga dem tillsammans med nejlikorna i ett litet knyte av gasbinda eller en teklämma som sedan kan plockas upp ur det färdiga koket. Rör om då och då medan vätskan får koka in. Upprepa processen med rödvinet och äppeljosen eller vad du nu hittade i just ditt skafferi.
Frågar du mig så passar rödkål till nästan allt och lika bra till köttbullarna som gåsen eller till älgsteken!
© 2023 Titti Qvarnström
Tel: +46 (0) 730 44 44 90
E-mail: info@tittiqvarnstrom.se