recept vikentomater

Vattenmelongazpacho

¼ vattenmelon

3 tomater röda och smakrika

1 röd paprika

1 schalottenlök

1 salladslök

1 klyfta vitlök

½ mild chilifrukt

Salt

½ dl Olivolja

Gör såhär:

Skala och hacka vitlök, lök och chili grovt, mixa till en slät pure. Skär bort skalet från vattenmelonen och skär fruktköttet i grova bitar och mixa tillsammans med tomat och paprika smaka av med lök/chili mixen samt salt och olivolja. Gazpachon håller ett par dagar i kylskåp men är godast nylagad.

 

Röra på svarta kikärter

250g torkade svarta kikärtor

2 liter vatten

1 mild chilifrukt

1 liten lök

2 klyftor vitlök

1 tomat

1 stor potatis

Salt

½ tsk spiskummin

½ tsk oregano

1krm vitpeppar

1krm paprika

½ dl olivolja

Gör såhär:

Dag 1 blötlägg kikärtoerna i rikligt med kallt vatten

Dag 2 Skölj av kikärterna och placera i en gryta med 1 liter nytt vatten. Hacka lök, vitlök och grovt och låt koka ca 40 minuter. Tillsätt ev mer vatten om grytan hotar att koka torr. Skala och skär ner potatisen i mindre bitar, hacka tomaten och tillsätt kikärtskoket, låt koka ytterligare ca 20 minuter tills både potatis och kikärter är mjuka. Häll av, men spara vätskan. Purea kikärterna med hjälp av en stavmixer eller potatisstöt, tillsätt kokvätska efter hand till önskad koncistens. Smaka av med salt, oregano, spiskummin, vitpeppar, torkadpaprika och olivolja. Servera röran varm eller kall tillsammas med vitt bröd eller som tillbehör till fisk eller fågel.

 

Äggakaga med stekt fläsk och grön tomatmarmelad

4 ägg

3 dl mjölk

1 dl vetemjöl

1tsk salt

1tsk socker

125 g bacon Gör såhär:

Vispa ihop mjöl, mjölk , ägg, salt och socker till en slät smet. Stek baconet knaprigt och lyft upp ur pannan, häll i äggakagasmetan, rör försiktigt i botten på pannan när smeten börjar sätta sig så att lös smet kan rinna ner och stelna. Vänd upp äggakagan på ett fuktat lock, tillsätt smöret i stekpannan och låt äggakagan glida nerför att brynas även på andra sidan.

 

Grön tomatmarmelad

500g gröna tomater

20g färsk ingefära

1 stjärnanis

Skal av ½ citron

5dl syltsocker

Ev några droppar grön karamellfärg

Gör såhär:

Kvarta tomaterna och skär bort det träiga ögat. Mixa tomaterna grovt i en matberedare.

Koka upp tomaterna tillsammans med ingefäran och citronskalet , skumma noga. Tillsätt sockret och låt sjuda ca 10 minuter. Tillsätt ev några droppar grön karamellfärg och fyll marmeladen på rena varma burkar.

 

"Risotto” på matvete

2 schalottenlökar, finhackade

1 klyfta vitlök, finhackad

1msk olivolja

3dl matvete

2dl vitt vin

5dl gazpacho

Salt

Ca 1/2 lit er vatten

2 msk smör

1dl riven parmesan

 

Gör såhär: fräs lök och vitlök i olivolja, tillsätt matvetet och fräs ytterligare någon minut. Tillsätt vinet och låt koka in. Tillsätt gazpachon , lite i taget och låt koka in mellan omgångarna. Fortsätt med vattnet tills matvetet är mjukt och och konsistencen lagom tjock. Lyft grytan av värmen och rör i först smöret och sedan parmesanen. Servera genast!

 

Tel: +46 (0)730 44 44 90

E-mail: info@tittiqvarnstrom.se

© 2015 Titti Qvarnström