Press-SVD

SVD Resor och Mat (dec 2015)


”Vi måste bli bättre på att plocka russinen ur kakan”


Titti Qvarnström satte Malmö på den gastronomiska kartan när hon med sin restaurang Bloom in the park i februari 2015 belönades med en Guide Michelin-stjärna.


– Stjärnan har betytt mer än vad jag har lust att erkänna. Guide Michelin har en otrolig makt. Tidigare har Malmö legat i Köpenhamns och Stockholms skugga men nu helt plötsligt finns vi där. Att jag också är den första kvinnan i Sverige att ta emot det här priset gör ju hela händelsen historisk, säger hon.


– Det som skulle bli ett år i Berlin blev fyra. En ung kock som vill ut i världen kanske inte har Tyskland högst upp på listan av ställen att erövra, men bortom surkålen finns en sprudlande matkultur som jag mer än gärna kastade mig in i, förklarar hon.


Förutom framgången med restaurangen Bloom in the Park fick Titti uppdraget att sätta menyn till Lidls popup-restaurang Le Bon i Globen i Stockholm. En bankett som gick av stapeln den 10 december där 1 300 personer för en kväll kunde njuta av billig mat i världsklass. För ett par år sedan testade Lidl någonting liknande med restaurangen Dill.


– Jag ville ha en rolig utmaning. Som tur är finns det tydliga ramar och ett väl inarbetat koncept vilket är till en stor hjälp. Sedan att alla intäkter går till Barncancerfonden ger hela projektet mervärde, säger Titti. 


Många kockar har en tydlig filosofi när det gäller mat. En idé som återspeglar sig i all matlagning och som sätter en stämpel på en kocks arbete. För Titti är hållbarhet något som ständigt återkommer, men även andra komponenter finns med, som inställningen att vi alla måste äta så varför inte göra någonting bra av någonting nödvändigt.


– Mat är ett omedelbart sätt att se på hållbarhet och konsumtion och där har vi stor möjlighet att påverka. Alla har en nära relation till mat och maten är ett sätt att ta del av världen runtomkring. Genom den kan vi inspireras av olika världsdelar och få en bättre inblick i andra människors vardag, förklarar hon.


Vad ser du för trender inom matlagning?

Jag ser en massa olika parallella trender. Många för en flexitariandiet men samtidigt så konsumerar vi mer kött än vi någonsin gjort tidigare. Jag tror vi kommer få se mer extremer i alla olika riktningar. Sedan tror jag också att surdegsnörderiet kan resultera i att enklare mat kommer hålla högre kvalitet. Människor intresserar sig mycket mer för mat nu än förr och det i sin tur ställer högre krav på oss som yrkesmänniskor.


Vad tycker du om svenskarnas matvanor?

Vi är bra på att pröva nya saker och följa med i olika trender och jag tycker också att vi är bra på att ta tillvara på det som finns runtomkring oss men vi kan självklart bli bättre. Sedan kan jag känna att i vår vilja att pröva nya grejer glömmer vi också bort den kunskap vi redan har. Vi borde plocka russinen ur kakan och ta tillvara på det vi gör bra, säger Titti.


Snabb fakta:

Titti Qvarnström

Familj: Man och en katt

Bor: Malmö

Yrke: KockTel: +46 (0) 730 44 44 90

E-mail: info@tittiqvarnstrom.se

© 2019 Titti Qvarnström